Academie gebouw Leiden
Academiegebouw
Het Academiegebouw is het oudste gebouw van de universiteit. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor ceremoniŽle plechtigheden zoals het afstuderen, oraties en promoties

Restauratie en verbouwing
Het Academiegebouw is in 1581 in gebruik genomen door de universiteit. Het oude nonnenklooster werd vroeger voor alle doeleinden van de universiteit gebruikt, zo is het ook een tijdje sterrewacht geweest. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor academische plechtigheden en examens, en voor colleges. Ook treft u er de Pedel, die met zijn staf waakt over de Leidse mos, het bekende Zweetkamertje en het Groot Auditorium. Het Academiegebouw neemt een bijzondere plaats in het hart in van een ieder die het wel meent met de Leidse universiteit.

Locatie & bereikbaarheid
Bezoekadres: Academiegebouw, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden. Telefoon: 071-527 3290

Openbaar vervoer:
Het Academiegebouw ligt op ongeveer 15-20 minuten lopen van Station Leiden Centraal (zie voor looproute hieronder). Aan de achterzijde van het station treft u treintaxi's. Ook kunt u een buslijn kiezen naar halte Breestraat. Hiervandaan bent u in 5-8 minuten bij het Academiegebouw (zie voor looproute hieronder). Zie ook: www.ov9292.nl en www.ns.nl

Looproute vanaf het station:
Verlaat Leiden Station aan de centrumzijde (dus niet aan de taxi-standplaats/LUMC-zijde). Steek over naar de Stationsstraat die snel overgaat in de Steenstraat. Volg deze 150 meter; u zult rechts een museum zien, en kort daarop een plein met o.a. McDonalds. Volg de bocht die de weg maakt en houd de kleine haven (Galgewater) aan uw rechterhand (ga langs het drijvend cafť). Loop verder langs de bushalte, het heet hier Kort Rapenburg, en steek over (Noordeinde) naar het Rapenburg. Houd de gracht van het Rapenburg aan uw linkerhand. Na enkele minuten bereikt u dan het Academiegebouw op nummer 73.

Looproute vanaf de Breestraat:
Als u uitstapt in de Breestraat blijft u aan dezelfde kant van de straat. U ziet een boekhandel (Kooyker Ginsberg op nummer 93) direct achter de bushalte. Links daarvan is een smalle steeg, de Pieterskerkchoorsteeg. U gaat deze in. Aan het eind van deze steeg ziet u recht voor u de Pieterskerk. U gaat linksom de kerk heen en loopt verder via de Kloksteeg. Aan het eind van de Kloksteeg komt u op het Rapenburg. Steek rechtdoor de brug over. Direct rechts ligt het Academiegebouw op nummer 73.